| LUONNONKOSMETIIKKA WITH DELI |

Mitä luonnonkosmetiikka on?


Luonnonkosmetiikka on kosmetiikkaa, joka sisältää mahdollisimman paljon luonnollista alkuperää olevia raaka-aineita joista myös suuri osa on yleensä (ei välttämättä) luomutuotantoa.  

Jos tuotteen säilyvyyden kannalta on välttämätöntä, korkein sallittu synteettisten aineiden määrä on yleensä maksimissaan 5% raaka-aineista. Valmistuksessa noudatetaan eettisiä & ympäristöystävällisiä periaatteita. Vaikka tuotemerkillä ei virallista riippumattoman valvovan tahon sertifikaattia olisikaan, aito luonnonkosmetiikka täyttää sertifioidun luonnonkosmetiikan kriteerit.


Tuotteiden valmistuksessa käytetään mahdollisimman yksinkertaisia menetelmiä, jotka säilyttävät raaka-aineiden luonnolliset ominaisuudet. Tuotteiden säilyvyys varmistetaan erilaisilla alkoholeilla ja hapoilla sekä hyvällä pakkausteknologialla.


Valmiin tuotteen tulee olla mahdollisimman hyvin ja nopeasti biohajoava. Eli esimerkiksi muovijohdannaisia ei löydy missään muodossa luonnonkosmetiikan raaka-aineista! Luonnonkosmetiikassa hyödynnetään runsaasti luomulaatuisia raaka-aineita, jotka on viljelty luomulaatuisesti ilman keinotekoisia lannoitteita sekä torjunta-aineita. Ympäristön kemiallinen kuormittuminen on siis huomioitu koko tuotteen elinkaaressa.


Miten tunnistan aidon luonnonkosmetiikan?


”Aito” luonnonkosmetiikka tarkoittaa periaatteessa sertifioitua luonnonkosmetiikkaa…


Sanana luonnonkosmetiikkaa ei mikään taho säätele. Mieleen tulee aitous, puhtaus – luonnollisuus. Sanan käyttö saattaa kuitenkin pitää sisällään vain korulauseita tai luonnollisia kasviuutteita synteettisten aineiden rinnalla.


Ainoa lainsäädännöllinen kehys kosmetiikalle on EU:n kosmetiikka-asetus. Siinä on määritellään kosmeettisten valmisteiden turvallisuus; ne eivät saa aiheuttaa vahinkoa käyttäjälle, eikä kosmetiikka ole ihoa parantavaa eikä myöskään lääketiedettä. Kosmeettisten tuotteiden vaikutusteho saa ulottua vain epidermiksen pohjaan asti. Lääkkeelliset tuotteet saavat vaikuttaa jopa dermikseen asti. Kosmetiikka on ihoa hoitava, eikä sitä tule käyttää sisäisesti. Yleismaailmallisten sääntöjen puute on asia, mikä aiheuttaa sekaannusta. Samalla tukien väärinkäyttöä sekä väärää tietoa.


organiclabels
Kuva: https://www.womenshealthmag.com/style/beauty-marks-what-do-natural-cosmetic-labels-really-mean

…Onneksi on eri maiden omia luonnonkosmetiikkasertifikaatteja sekä yleis-eurooppalaisia sertifikaatteja. Merkkiä käyttävät tuotteet ovat siis ”kontrolloitua/valvottua” luonnonkosmetiikkaa.


SERTIFIKAATTEJA


cosmos-organic1
Kuva: http://www.labiocos.com/get-ready-for-the-new-natural-cosmetic-standard-ecocert-gets-cosmosprivate-labelnatural-cosmetics/

Esimerkiksi ranskalainen ECOCERT, saksalainen BDIH, NaTrue, NeoBio, Cosmebio, Italialainen AIAB, englantilainen Soil Association, USA:lainen USDA, Kanadalainen OASIS sekä Australialainen NASAA.

*Sertifikaatteja voi hakea tietylle merkille, tuotelinjalle tai vain yksittäiselle tuotteelle.


Natural-Certification-Agencies
Kuva: http://www.kosmetolog.net.pl/uroda,domowesposoby,pi%C4%99knecia%C5%82o/naturalne-skladniki/

nasaa
Kuva: http://sustainableshopper.com.au/2015/07/29/organic-logos/

crueltyfree-logos
Kuva: http://mugeek.vidalondon.net/vegan-free-makeup/

The Leaping Bunny Program on kaikkein läpinäkyvin ja valvotuin ”cruelty-free” standardi. Yhtiöt, joille myönnetään tämä sertifikaatti, myöntyvät tarkasti säännösteltyyn standardiin. 

 • Eläimillä testaaminen kielletty.
 • Raaka-aineiden ostaminen kielletty tahoilta, jotka käyttävät eläinkokeita.
 • Sertifikaatti ei salli tuotteiden vientiä maihin, joissa kosmetiikkaa jouduttaisiin testaamaan eläinkokein. (Esim. Kiina vaatii eläintestausta osalle tuontikosmetiikasta.)

Tälläinen toimintamalli takaa 100% eläinkokeettomat tuotteet. 


EROJA SERTIFIKAATEISSA:

 • BDIH ei ole asettanut luomuraaka-aineille

vähimmäismäärää kuten Cosmebio.

 • Pro Luonnonkosmetiikka Ry kieltää hydrauksen, BDIH & Cosmebio sallivat raaka-aineiden hydrogenoinnin.
 • Cosmebio sekä Pro Luonnonkosmetiikka Ry kieltävät etoksyloinnin – BDIH sallii sen.
 • Soil Association hyväksyy fenoksietanolin käytön säilöntäaineena. (Esim. Olivia Kleinin tuotteissa säilöntäaineena.)


Mitkä aineet ovat kiellettyjä?

 • Synteettiset säilöntäaineet esim. parabeenit (butyyli, etyyli, metyyli & propyyli). Myös elintarvikkeissa ja lääkkeissä. Parabeenien käyttöä kosmetiikassa on viime aikoina vähennetty. Niiden tilalle on tullut herkistäviä ja allergisoivilla säilöntäaineita, kuten formaldehyvin vapauttajia ja MIT sekä MCI.

(Metyyli-isotiatsolinoni (MI/MIT) ja metyylikloori-isotiatsolinoni (MCI). Selektiivisessä kosmetiikassa  sallittu vain poishuuhdeltavissa kosmeettisissa valmisteissa.)

 • Synteettiset hajusteet (esim. hartsi). Synteettinen hajuste voi olla joko synteettisten ja luonnonyhdisteiden seos tai koostua täysin synteettisistä yhdisteistä.
 • Synteettiset rasvat.
 • Synteettiset väriaineet.
 • Silikonit
 • Synteettiset öljyt: maaöljyt eli mineraaliöljyt, esim. parafiini ja vaseliini.
 • PEG- ja PPG-yhdisteitä
 • Synteettiset antioksidantit mm. BHT ja BHA (käytetään myös säilöntäaineena)
 • Synteettisiä UV-filttereitä (luonnonkosmetiikassa suojat ovat fysikaalisia eli heijastavat UV-säteilyn iholta pois.)
 • Eläinperäisistä raaka-aineet. Erityisesti eläintä vahingoittavat.
 • Uhanalaiset kasvit. Villikasvit kerätään vastuullisesti.


Mikä muu on kiellettyä?

 • Geenimuuntelu

 • Eläinkokeet (käytettävät raaka-aineet & lopullinen tuote)
 • Mineraalipitoisten raaka-aineiden hankkiminen ei saa tuhota maisemaa tai saastuttaa ympäristöä.
 • Säteilyttäminen tuotannon missään vaiheessa.
 • Aerosolipakkauksia ei saa käyttää.
 • PVC -muovin ja polystyreenivaahdon (styrox) käyttö ei ole sallittua.


Mikä on sitten sallittua?

 • Biologiset, mekaaniset ja fysikaaliset valmistusmenetelmät ovat sallittuja. Bioteknisiä valmistusmenetelmiä, kuten soluviljelmiä ja fermentaatiota, saa hyödyntää raaka-aineiden valmistuksessa ainoastaan, jos käytetään luonnossa esiintyviä entsyymejä tai mikro-organismeja, joita ei ole tuotettu geeniteknologialla.

 • Aito luonnonkosmetiikka koostuu suurilta osin marja-, lehti- ja kukkauutteiden sekä erilaisten kylmäpuristettujen kasviöljyjen lisäksi luonnollista alkuperää olevista emulsion sakeuttajista ja emulgaattoreista. Säilöntaineet ovat yleensä luonnollisia antimikrobiaineita, jotka tukevat tuotteen säilymistä tai ovat ”luonnollisen kaltaisia ” säilöntäaineita kuten sitruunahappo tai bentsoehappo sekä sen suolat ja esterit, salisyylihappo ja sen suolat, sorbiinihappo ja sen suolat sekä bentsyylialkoholi. Nämä aineet voivat samalla olla myös hoitavia ja antioksidanttisia ainesosia kuten E- ja C-vitamiini, eteeriset öljyt sekä salvia.
 • Säilyvyyteen voidaan vaikuttaa myös erityisillä valmistusmenetelmillä.
 • Myös pakkauksilla (joihin ilma, kosteus ja valo eivät pääse), on suuri osa luonnonkosmetiikan säilyvyyden kannalta.
 • Sallittuja eläinperäisiä aineita ovat mm. mehiläisvaha, kuivattu kirnupiimä, vuohenmaito, lehmänmaito, maitoproteiini, laktoferriini, laktoperoksidaasi, laktoosi, lanoliini (villarasva), hunaja, kananmuna, kuningatarhyytelö & propolis. (Sallitut eläinperäiset raaka-aineet saattavat hieman vaihdella sertifikaateittain.)
 • Luonnonhajusteet eli eteeriset öljyt ovat luonnonkosmetiikan tuoksujen takana.
 • Sallittuja liuottimia ovat vesi & hiilidioksini sekä mm. kasvipohjaiset liuottimet kuten alkoholi, öljy, glyseriini, hunaja & sokeri.


Miksi ”suosimme” luonnonkosmetiikkaan?

Joillekin luonnonkosmetiikka on itsessään tie kohti ekologisuutta & eettisyyttä. Joillekin se on tie paremman ihon kuntoon ja valinta vähentää päivittäistä kemikaalikuormaa. Monille se on myös todellinen keino saada rahoilleen enemmän vastinetta sillä luonnosta peräisin olevia tehoaineita on enemmän kaikkiin muihin ”täytetaineisiin” verrattuna. Luonnonkosmetiikassa kalliit tuotteet ovat suuresti oikeasti tuotteita, joissa on kalliita raaka-aineita. Maksat siis luultavasti vähemmän brändäyksestä eli mielikuvamarkkinoinnista, vaan oikeasta tehosta. Oletko nähnyt esim. televisiomainoksia luonnonkosmetiikan brändeilta…? Raha menee suurelta osin tuotekehitykseen & valmistukseen.


On olemassa monia huokeahintaisempia luonnonkosmetiikan merkkejä, mutta myös jopa todella kalliita merkkejä. Monesti näiden luksus sekä high end –merkkien takaa löytyy monia biodynaamisen viljelyä suojaavia ja kehittäviä projekteja, paikallisten työntekijöiden ja tuottajien elämänlaatua parantavia työmenetelmiä, työntekijöiden kouluttamista uudelleen, suojeluprojekteja, sertifikaattimaksuja, harvinaisempien kasvien hyödyntämistä ja niiden viljelyn takaavia viljelyprojekteja, raaka-aineiden käyttöä jotka ovat kerättävissä vain tietyltä alueelta, tietyllä tavalla ja tiettyyn vuodenaikaan, tai jopa tiettyyn vuorokauden aikaan. Myös taustalla monesti vaikuttaa uraauurtavat tutkimukset luonnosta ja meidän ihmisten vaikutuksesta sen säilymiseen. Tuolloin harvemmin maksamme vedestä ja emulgaattoreista.


Kun ei ole lupa kajota kasvipohjaisiin raaka-aineisiin laboratoriossa eri kemikaaleilla tai valmistaa niitä synteettisesti, on tuloksena uusia luovempia tapoja saada kasveista niiden tehot irti. Nämä innovaatiot viljelyssä, keruussa sekä esikäsittelyssä pohjustavat tietä saasteettomampaan maapalloon. On vaan pakko olla parempi. Myös tarvittavan työvoiman määrä on suurempi luonnonkosmetiikan valmistuksessa.


Mitä hyötyä on luonnonkosmetiikasta & miten se eroaa synteettisestä kosmetiikasta?

 • Selektiivisessä kosmetiikassa sallittuja aineita on tuhansia. Vertailun vuoksi luonnonkosmetiikan sertifikaattien alaisia sallittuja aineita on noin 700. Päivittäinen kemikaalialtistus siis vähenee huomattavasti.

 • Aito luonnonkosmetiikka valmistetaan mahdollisimman ympäristöystävällisesti, jolloin se on myös ekologinen hyvä teko.
 • Monien synteettisten kemikaalien vaikutusta pitkällä aikavälillä ei vielä tunneta.
 • Vaikka ihon kautta aineet eivät verenkiertoon yms. imeytyisikään, jokaisella on suu ja hengitystiet. Riskikemikaalien haittavaikutukset vähenevät, kun käytämme tuotteita, joiden raaka-aineet ovat luonnollisia.
 • Monet raaka-aineet luonnonkosmetiikassa ovat ja osa ruokavaliotamme.
 • Suuri osa synteettisestä kosmetiikasta koostuu lähinnä keinotekoisista esteriöljyistä, mineraaliöljyistä, silikoneista, stabiloijista, sakeuttamisaineista, emulgaattoreista & väriaineista. (Aineista joita on lisätty tuomaan tietynlainen tuntuma levittäessä, tiettyjä tuoksuja peittämään toisia tuoksuja tai luomaan tunnelma tietynlaatuisesta tuotteesta.) Murto-osa raaka-aineista on luonnollisia, ehkä juuri se yksi raaka-aine jonka avulla tuotetta mainostetaan…
 • Lisäksi selektiivisestä kosmetiikasta löytyy useita aineita joiden valmistusmenetelmät ovat ympäristöä kuormittavia sekä joilla epäillään olevan terveydelle haitallisia vaikutuksia (esim. etoksyloidut raaka-aineet kuten PEG-emulgaattorit).
 • Luonnonkosmetiikka ei ole testattu eläimillä. Se on siis myös eettinen vaihtoehto.
 • Luonnonkosmetiikkaa ei saa desinfioida säiteilyttämällä.
 • Monia tuotteita ei voida vielä edes valmistaa luonnoskometiikan menetelmillä. Tälläisiä ovat mm. hiusten vaalennusaineet, vedenkestävä ripsiväri, aerosolit…


Luonnonkosmetiikan ja luomukosmetiikan ero?

Luomu-sanalla viitataan luonnonmukaisin menetelmin tuotettuihin raaka-aineisiin. Mikään tuote ei voi olla 100% luomulaatuinen jos se sisältää vettä, luonnonmineraaleja, savea, mehiläisvahaa, turvetta, levää, suolaa… Siis vain viljeltäviä tai tuotettavia luonnollisia aineksia sisältävä tuote voi olla 100% luomua.

Luomukosmetiikka ja  luonnonkosmetiikka ovat siis eri asioita.

Luomu-sanalla viitataan luonnonmukaisin menetelmin (luomuviljelemällä) tuotettuihin raaka-aineisiin. Kosmetiikkatuotteen luonnonmukaisuus ei siis tarkoita tai takaa sen olevan samalla luomua.


Mikään tuote ei voi myöskään olla 100% luomulaatuinen jos se sisältä:

 • vettä
 • levää
 • turvetta
 • luonnonmineraaleja (esim. savi, mica, titaanioksidi, suola)
 • mehiläisvahaa


*Siis vain viljeltäviä (luonnollisia) aineksia sisältävä tuote voi olla 100% luomua.


Myös luomukosmetiikalle on erilaisia sertifikaatteja, joiden kriteerit eroavat hieman toisistaan.


Luonnonkosmetiikka voi olla myös luomukosmetiikkaa, mutta tuotteen luonnonmukaisuus ei kuitenkaan takaa matkaa toisin päin.

*Luomuraaka-aineita tai luonnollisia sekä kasviperäisiä aineita voidaan käyttää myös selektiivisessä kosmetiikassa, mutta näiden lisäksi synteettisiä luonnonkosmetiikan kieltämiä tai luomuun kuulumattomia aineita.


Suomalaisia luonnonkosmetiikka myyviä verkkokauppoja:

esimerkiksi

Turkulaiset: Biodelly, OrcanicYou & GreenlipsBeauty. Helsinkiläiset: Twistbe, Jolie & Natural Beauty Shop.

Lisäksi mm. GreenDeal, House Of Organic, Natural Goods Company, Hyvinvoinnin Tavaralo, Naturellement.. 


ONKO MUITA NETTIKAUPPOJA?


https://www.blogit.fi/luonnonkosmetiikka-with-deli/seuraa
Löydät blogini:
Facebookista LuonnonkosmetiikkaWithDeli
Instagrammista @mirjadeli
Bloglovinista LuonnonkosmetiikkaWithDeli
The Blog Junglesta LuonnonkosmetiikkaWithDeli

YOUTUBESTA LÖYTYY NYT MYÖS KANAVA LuonnonkosmetiikkaWithDeli


FOLLOW MY BLOG WITH BLOGLOVIN

4 Replies to “Luonnonkosmetiikan perusteet”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: