| LUONNONKOSMETIIKKA WITH DELI |
LuonnonkosmetiikkaWithDeli_Deot blogipäivitys

Deodorantti luonnonkosmetiikasta.

Scroll down to content

Mikä on se kosmetiikkatuote, jota sinäkin (toivottavasti) käytät jatkuvasti, säännöllisesti, ja lisäät jopa monta kertaa päivässä? Huulirasva? Joo sekin luultavasti. Huulirasva-addiktien osastokokoontuminen ei nyt kuitenkaan ole alkamassa. Onko se mahdollisesti deodorantti?


Ensimmäinen tuote, jota lähdin tosissani etsimään luonnonkosmetiikasta oli deodorantti. Sittemmin olen myös havahtunut deojen eri terminimikkeisiin… Bare with me!

”Dödöt” joita käytin olivat antiperspirantteja. Kamala sana! Ei yhtään ihme etten ole sitä käyttänyt… Samat periaatteet ovat käytössä myös synteettisillä kuin luonnollisimmmillakin dödöillä. Erot ovat siis seuraanvanlaiset. Seuraavan olen vuosien saatossa oppinut.


Antiperspirantit

Antiperspirantit estävät hien pääsemistä ihohuokosten läpi kainaloiden iholle. Niiden  ainesosat siis reagoivat hien kuona-aineiden kanssa tukkien tai supistaen hikirauhaset, mikä estää hien erityksen, ja näin estää myös hajun muodostuksen. Powerful stuff!  Varsinkin naisten dödöissä on yleensä synteettistä alumiinia . Jostain syystä miesten dödöissä ei niinkään.

Luonnonkosmetiikallakin on ns. osittaisia antiperspirantteja joissa käytetään antiseptista mineraalikiveä Potassium Alum eli suomeksi kalium alumiinisulfaatti. Kemiallinen kaava on KAI(SO4)2·12H.2O. Se on isokiteisempää, luonnosta louhittavaa mineeraalialumiinia. Potassium Alum on läheisesti sukua  ammonium alum sulfaatille, jonka kemiallinen kaava on (NH4)Al(SO4)2·12H2O.

(Ymmärtääkseni ”mineraalialumiini” ja ”kidekristalli” ovat siis erittäin läheisesti sukua toisilleen, mutta kuitenkin kemiallisilta kaavoiltaan erilaiset. Mutta tuntemukset kainalossa esim. ihokarvojen sheivauksen jälkeen ovat erilaiset. Kristallideo kirvelee, Potassium Alum ei…….)

Luonnollinen alunakivi eli kristallideot

Kidekristallideodorantteja on monenlaisia, eri tuoksuja ja sekoituksia. Pelkistettyä alunakivipalikkaa (?) käytetään kostealle iholle: kivi kostutetaan veteen ja hangataan kainalon iholle. Jos haluat parempaa tehoa, on myös vaihtoehtonasi roll-on. Niissä kristallisuolojen lisäksi tehoaineina on seuraavan tekstin mukaisia aineita.

Deodorantit

Deodorantit vähentävät hienhajua, joko tuhoamalla hikeä hajottavia bakteereja, tai estämällä niiden toiminnan. Luonnonkosmetiikan deodoranttien teho perustuu antibakteerisiin kasviuutteisiin, luonnollisiin isokiteisiin alumiinisuoloihin, alkoholiin, eteerisiin öljyihin sekä niistä johdettuihin parfyymeihin. Luonnolliset raaka-aineet vähentävät hikoilua – hikirauhasia tukkimatta -neutraloivat siis niiden bakteerien aiheuttamaa hien hajua.

Eteerisistä öljyistä saadaan luontaisesti antiseptisiä öljyjä. Luonnonkosmetiikassa käytettäviä ovat mm. aloe vera, sitruuna, lime, greippi, eukalyptys, inkivääri ja laventeli.


Hikoillessamme elimistöstä poistuu nestettä. Vain noin 1% siitä nesteestä on varsinaisesti hajua aiheuttavia kuona-aineita. Näitä kuona-aineita ihollamme olevat bakteerit hajottavat – josta siis osaksi myös haju johtuu.

(Myös esim. ruokavaliolla on suuri vaikutus!)

Tämän ”hajudilemman” ymmärrettyäni koin yhä järkevämmäksi luopua synteettisestä alumiinista. Hikoileminen on siis luonnollista. Siitä syntyvä haju on kuitenkin vältettävissä.

Alumiinin ja rintasyövän yhteydestä kiistellään. On monia muitakin lähteitä joista saamme pieniä annoksia alumiinia. Moni asia on edelleen vähemmän tai enemmän epäselvää. Asia, joka kuitenkin ihmetyttää, on se, ettei miesten dödöissä käytetä alumiinia kovinkaan niin yleisesti kuin naisten dödöissä…. (Naisilla rintasyöpä on myös yleisempää.) Osa selitystä alumiinittomuuteen on kai se, että miehet käyttävät harvemmin muuta hajustetta kuin dödö. Miesten deodoranteissa kun on juuri niitä todella vahvoja (yleensä synteettisiä) parfyymeja, jolloin hien haju jää altavaltaajaksi. Me naiset käytämme yleisemmin dödöä – ja hajuvettä. Haluamme, että hajuvetemme on se tuoksuva aine ihollamme. Onkohan tässä jonkinlainen ajatusketju josta on joskus liikkeelle lähdetty kosmetiikkateollisuudessa….? Luulenpa niin.


LuonnonkosmetiikkaWithDeli_Deot blogipäivitys
LuonnonkosmetiikkaWithDeli_Deot

 

  • Acorelle: ruusudeo, jossa potassium aluminia. Kuulemma Ruohonjuuren suosituin dödö! Enkä ihmettele miksi – toimii!
  • URTEKRAM: kidekristallideo jossa eteerisiä öljyjä. Ei alkoholia, synteettistä eikä luontaista alumiinia.
  • DeoDry: The Body Shopin deodorantti ei ole sertifioitua luonnonkosmetiikkaa. Se on kuitenkin alumiiniton ja sisältää rautapohjaista savea. Ei estä hikoilua, mutta estää hajujen muodostumista.
  • SANTE: acaimarjadeo, jossa alkoholia ja eteerisiä öljyjä.
  • FOREVER ALOE: ei myöskään ole sertifioitua luonnonkosmetiikkaa. Alumiiniton ja aloevera pohjainen.

Luonnonkosmetiikan sertifikaattien myöntäjätahoja on monia. Kriteerit ovat siitä huolimatta tarkat. Tässä vain muutama esimerkki sertifikaateista. Mm. Ranskan ja Saksan luonnonkosmetiikka tuotemerkeillä on eri myöntäjätahot.


Tulevissa helmikuun artikkeleissa tulen jakamaan kokemuksia mm. kuvassa olevista luonnonkosmetiikan deoista. Matka tähän pisteeseen, että voin käyttää alumiinitonta deoa ilman hajuhaittoja, on ollut hämmentävä. Se ei ollut minulle niin yksinkertaista kuin olettaa saattoi. Kainaloni taistelivat, oih ne taistelivat vastaan. Kehoni oli hämillään ja hajut olivat ajoittain kamalat. Ensituntuma oli, etti tämä olekaan minua varten. Otti aikansa kunnes kainalot tottuivat alumiinittomuuteen ja jotenkin ehkäpä ”itsenäistyivät”. Ensimmäiset kaksi viikkoa olivat ne kauheimmat. Ja vasta vuoden jälkeen uskalsin hyvällä kokemuksella vaihtaa ”päivädödöksesi” deodorantin jossa ei ole alumiinia, kristallia, yrttejä tai eteerisiä öljyjä.

Ihanaa, että luit minut!


Mitä dödöä luonnonkosmetiikasta sinä käyttäisit?


Löydät blogini Facebookista ja Instagrammista.

Suorat linkit:

LuonnonkosmetiikkaWithDeli & @mirjadeli

❤ ❤ ❤


Haluan myös kannustaa jakamaan blogiartikkeleitani Facebookissa, ja kommentointi on enemmänkin kuin tervetullutta!

KIITOS, kiitollinen bloggaajanne.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: